Cetoacidoza – o complicație temută a diabetului

În zilele noastre, prea multă muncă și îndatoriri înseamnă că, din păcate, petrecem puțin timp pentru sănătate. Acest aspect este încă retrogradat în plan secund. Este periculos, deoarece în timpul alergării constante și al oboselii generale, este posibil să nu observăm semnalele pe care corpul nostru le trimite și, în consecință, să nu observăm că ceva rău începe să se întâmple.

Cel mai adesea, acestea sunt semnale discrete, dar dacă sunt ignorate, pot duce la consecințe grave. Printre bolile care, dacă nu sunt tratate, duc la ravagii în organism se numără, printre altele, diabetul. Una dintre complicațiile acute grave ale diabetului este cetoacidoza, care poate duce chiar la comă cetoacidotică.

Din fericire, cu o terapie adecvată și o dietă personalizată, starea poate fi de obicei evitată, dar poate fi și primul semn al diabetului de tip 1 (10-30%). Ce sunt cetonele? Cetonele sau corpurile cetonice sunt subproduse ale metabolismului grăsimilor care sunt formate de glucagon și sunt reglementate de insulină.Poate crește în absența foamei sau a suficientă insulină, deoarece acest lucru îl folosește organismul ca combustibil alternativ atunci când nu există suficientă glucoză.

Diabet și niveluri crescute de cetonă

Una dintre complicațiile grave atât a diabetului gestațional de tip 1, cât și de tip 2 este cetoacidoza diabetică, care poate apărea în tipul 1 din cauza lipsei complete de insulină, sau în tipul 2, rezistența la insulină + capacitatea de insulină epuizată. Acest lucru se datorează faptului că glucoza nu poate fi încorporată în celule (aceasta necesită insulină), astfel glucoza circulă în fluxul sanguin.

Drept urmare, celulele înfometează, dar trebuie să-și completeze energia de undeva, și anume acizii grași liberi, care la rândul lor implică acumularea de corpuri cetonice (cum ar fi acetonă), care „acidifică” corpul. Afecțiunea este foarte periculoasă, deoarece poate duce la probleme cardiace, insuficiență renală, comă sau moarte dacă nu este tratată.

Simptomele cetoacidozei: 

 • respirație de acetonă
 • slăbiciune
 • greață, vărsături
 • sete crescută
 • Urinare frecventa
 • confuzie
 • dificultăți de respirație

Cine sunt expuși riscului?

Cetoacidoza, cetoacidoza diabetică Se dezvoltă în principal în diabetul de tip 1, dar poate apărea și în diabetul de tip 2. Printre cei cu risc se numără utilizatorii de pompe de insulină, femeile însărcinate și condiții precum omiterea insulinei sau nerespectarea instrucțiunilor terapeutice.

Utilizatorii individuali de insulină pot prezenta, de asemenea, un risc mai mare pentru anumite boli, infecții sau vărsături. Motivul pentru aceasta este că, în caz de boală, organismul folosește zahărul mai repede, în plus, persoana este și anorexică, așa că, în absența unei cantități suficiente de glucoză, corpul ajunge la cetone, explică dr. Marietta Porochnavecz , diabetolog la Centrul pentru diabet.

Cum se tratează cetoacidoza?

Dacă s-a dezvoltat deja cetoacidoză, este necesar ajutor în spital în toate cazurile, în care starea pacientului este normalizată, se asigură respirația și circulația normală. În plus, acestea asigură o înlocuire adecvată a lichidului (intravenos). În cazurile severe, datorită pH-ului scăzut al sângelui, pot fi adăugate alte substanțe la perfuzie pentru a ajuta la trecerea valorii de la intervalul prea acid la cel alcalin. Datorită echilibrului electrolitic, este necesară și administrarea de potasiu.

Cu toate acestea, cel mai important lucru este prevenirea afecțiunii, care poate fi atinsă prin educarea diabeticilor, tratarea acestora în mod corespunzător și urmarea strictă a unei diete. Acest lucru necesită consultări regulate cu un medic / dietetician / pacient, unde nivelurile de glucoză din sânge pot fi monitorizate îndeaproape și se pot face modificări, dacă este necesar. Este important să informați pacientul în detaliu despre boala sa, posibilele complicații și simptomele acestora, astfel încât să poată solicita ajutor medical cât mai curând posibil, dacă este necesar.

Principalele simptome ale diabetului de tip I includ:

 • senzație crescută de sete,
 • urinare frecventa,
 • scădere în greutate (în ciuda nicio modificare a obiceiurilor alimentare).

Aceste simptome sunt cel mai ușor de observat la persoanele care au sete și trebuie să folosească toaleta frecvent (și noaptea). Este foarte caracteristic acestui tip de diabet. Se estimează că pacienții pot bea până la 6-8 litri de lichid pe zi.
Faceți o întâlnire cu un diabetolog

Simptomele diabetului de tip II

Diabetul zaharat de tip II poate fi asimptomatic pentru o lungă perioadă de timp sau poate fi foarte ușor și abia vizibil. Ca urmare, detectarea bolii are loc adesea într-un stadiu avansat. Diagnosticul tardiv poate duce, din păcate, la efecte grave asupra sănătății.

Cele mai frecvente simptome ale diabetului de tip II includ:

 • senzație de somn și de oboseală
 • creștere în greutate
 • vedere neclara,
 • sete ușor crescută,
 • vindecarea lentă a rănilor.

Simptome cutanate de diabet

În ciuda multor simptome diferite care caracterizează cele două tipuri de diabet menționate mai sus, acestea împărtășesc un punct comun. Ambele boli pot avea modificări și probleme ale pielii. Glicemia ridicată la o persoană diabetică provoacă leziuni ale capilarelor, capilarelor și arteriolelor și venelor pielii. Acest lucru afectează fragilitatea vaselor și provoacă „degenerarea” acestora, ceea ce duce la dificultăți în fluxul sanguin adecvat și afectarea nutriției țesuturilor.

Această afecțiune se manifestă prin pielea uscată, descuamarea epidermei și o sensibilitate mai mare la răni și vindecarea mai lungă și dificilă a rănilor. Este extrem de important să controlați în mod regulat leziunile cutanate, deoarece acestea dau adesea primele semne ale unei boli în curs (chiar și cu câteva luni înainte de apariția altor simptome).